Tehusets Historia

Østerlandsk Thehus grundades år 1889 av en dansk marinsoldat som med fregatten Valkyrien hade deltagit i den engelska drottningen Victorias 50-årsjubileum år 1887. Det engelska amiralitetet hade bjudit på ett te som gjorde ett sådant stort intryck på menig Søren Vilhelm Jacobsen att han tog receptet på blandningen med sig hem till Köpenhamn. Här grundade han Østerlandsk Thehus, där det speciella ”Admiralitetsthe” fortfarande är ett av husets blandningar. Detta te har genom åren varit uppskattat inte enbart av Köpenhamnsborna utan även av kunder från hela världen.

 

Tre generationer av familjen Jacobsen ägde och drev Østerlandsk Thehus fram till år 1981, då den nuvarande ägaren Evy Svendsen övertog firman. Husets renommé som ledande butik på te och kaffe har bibehållits och nya områden inom detalj- och grossistbranschen har tillkommit. Med farföräldrar som emigrerade från Italien till Danmark omkring år 1900 var det ganska naturligt för fru Svendsen att tillföra italienska smaker till det gamla tehuset. Gradvis blev allt fler italienska produkter en del av husets sortiment. Till exempel introducerades espressomaskinen för hushållsbruk faktiskt av Østerlandsk Thehus, som idag är det företag i norra Europa med det största urvalet av espressomaskiner. Pastamaskiner och färsk pasta i Danmark är också ett resultat av det ”italienska inslaget” i tehuset. Som matskribenten Anders Grønlund skrev efter att ha besökt Østerlandsk Thehus: ”En doft av Orienten och en frisk fläkt från Italien.

 

Andra generationen av familjen Svendsen, Torben Svendsen och Gitte Evy Frigioni, har inträtt, vilket speciellt ses på kaffesortimentet. Det ligger stor expertis bakom husets stora urval av exklusiva kaffesorter i den mening att det var Torben Svendsen som var den förste i Danmark att introducera begreppet ”Specialty Coffee”.

 

Hans bekantskap och samarbete med världens ledande kaffespecialister inom Specialty Coffee har lett till att Østerlandsk Thehus idag är Danmarks största och mest allsidiga butik vad gäller exklusiva kaffesorter. Över 40 olika sorter av världens förnämsta kvaliteter finns alltid i lager. Østerlandsk Thehus är medlem av Specialty Coffee Association och har certifikat för att sälja originalkaffesorten Jamaican Blue Mountain.

 

Butikens placering i hörnet av Nørrevoldgade och Vendersgade i Köpenhamn är ett känt Köpenhamnsmotiv. Ett besök på Köpenhamns stadsmuseum visar Thehuset som det såg ut i början av 1900-talet och som det faktiskt ser ut än idag. Det har naturligtvis skett förändringar inne i själva butiken, men allt har gjorts med varsam hand och den gamla förnäma inredningen har bibehållits.

valkyrien.jpg
11119967_829178113846949_229275071555037
maku lehti 2016.jpg